Risk för ökade klyftor i svensk hockey

Förra säsongen förändrades TV-avtalet för elitklubbarna i svensk hockey, vilket riskerar skapa stora klyftor mellan SHL och Hockeyallsvenskan. För att förstå skillnaden innebär det nya avtalet att SHL- klubbarna kommer dra in ca 45 miljoner kronor per år, medan klubbarna i Hockeyallsvenskan får ca 2,3 miljoner kronor. Det ger naturligtvis bra förutsättningar för klubbarna i SHL att fortsätta bygga starka lag och kunna locka till sig utländska stjärnor samt vara med och slåss om titeln i Champions Hockey League. I Sportbladet går att läsa fler detaljer om vad det nya TV- avtalet innebär i kronor och ören.

De allsvenska klubbarna är av naturliga förklaringar inte lika nöjda då man menar att intäktsskillnaden kommer låta SHL- klubbarna dra ifrån, och klyftan till Hockeyallsvenskan kommer således öka. Även om inte SHL är en stängd liga blir verkligheten något som på många sätt liknar en stängd liga. Med stora skillnader i ekonomiska förutsättningar blir det mycket svårt för en allsvensk klubb att kvala till SHL då man måste slå ett SHL- lag i “bäst av sju matcher”. Det räcker alltså inte att skrälla en eller två matcher utan man måste vara bäst i en lång matchserie. I det läget är det en klar konkurrensfördel att kunna ha en bred trupp då täta play-off matcher kan generera en del skador och avstängningar på nyckelspelare.

I förlängningen kan även klubbarna under Hockeyallsvenskan komma att påverkas då steget till SHL blir ännu längre. Något som riskerar få juniorer att lämna tidigt ifall de inte ser någon framtid i eventuellt SHL- spel med sin moderklubb. Vi lär få höra mer om detta TV-avtal när vi ser resultaten rent sportsligt. Får vi en kraftig nedgång av antal allsvenska klubbar som lyckas kvala upp till SHL lär det bli en del utspel och protester från lagen i Hockeyallsvenskan.