Hockey och raukar

Nämner man Gotland finns det flera saker som kommer på tal såsom raukar, ringmurar och lummelundagrottorna. När det kommer till sport och idrott så förs tankarna till Varpa och Kubb. I hockeyvärlden är inte Gotland ett landskap som gjort sig ett namn på hockeykartan. Sveriges största ö rymmer trots allt inte mindre än två hockeylag varav det mest kända heter Visby/Roma. I Hockeyettan Östra hittar vi Visby/Roma som är ett lag med ambitioner. Av namnet framgår såklart att laget är från Visby och inte Rom om någon var osäker på det. Hemmaarenan är lilla Visby Ishall med plats för 2000 åskådare. Då laget ligger på en ö innebär det såklart extra långa bortaresor för motståndarna som kommer på besök. Något som såklart Visby/Roma gärna utnyttjar genom att försöka göra livet surt för gästerna. Dock innebär det ju å andra sidan att alla bortamatcher för Visby/Roma blir extra långa så det jämnar ut sig i längden då laget behöver ta sig in till fastlandet för varannan match.

I södra Gotlands inland ligger Hemse som är födelseort för öns andra hockeylag, nämligen Sudrets HC. För närvarande spelar Sudrets HC i Hockeytvåan så det väntas alltså inte bli några Gotlandsderbyn under säsongen 2018- 19. Förutsatt att inte Visby/Roma blir indragen i negativt kval samtidigt som Sudrets HC skulle få möjligheten att kvala upp till Hockeyettan.

Även om Gotland lätt glöms bort när det pratas hockey skall man alltså komma ihåg att hockeyn är het även bland raukarna. Skulle vi få se Visby/Roma till exempel ta sig upp till Hockeyallsvenskan lär det bli lapp på luckan. Visby/Roma var inblandat i kval till Hockeyallsvenskan 2017, men lyckades inte mäta sig med Södertälje och Troja Ljungby som då tog platserna i den högre serien. I GP gick att läsa om avslutningen på kvalduellen den gången.