De senaste åren har vi sett ett antal lag ta klivet upp i SHL, vilket gjort att hockeykartan ritats om. Lag som Örebro, Mora och Växjö har etablerat sig bland elitlagen. Det har såklart gett hopp till mindre klubbar om att det går att lyckas även om man inte kommer från en klassisk hockeystad. Några som har anammat dessa ambitioner är grundarna bakom en helt nystartad klubb som heter VG Hockey och står för Västra Gästriklands Hockeyklubb.

Vad som är anmärkningsvärt med klubben är att man satsar rejält från början. Här är det inte tal om att bygga på lokala spelarresurser. Truppen består redan av ett antal amerikaner, ryssar, kanadensare och en slovak bland annat. De så kallade stjärnvärvningarna får dock inte någon lön att skryta om utan de kommer få finna sig i en enkel tillvaro utanför hockeyn. Syftet med denna satsning är att skapa lite mera drag kring hockeyn i regionen. Därför vill man göra en rejäl satsning som på sikt kan inkludera ungdomsverksamhet och camps. Själva matcherna vill man också skapa en hype kring genom att skapa ett showliknande koncept.

Att ambitionen är hög framgår såklart redan här och visst vill man klättra i seriesystemet för att lättare bygga ett publikunderlag och heta matcher. Dock finns det vissa inom styrelsen som yttrat än högre ambitioner då KHL till och med har kommit på tal. Nog är det knappast det första målet man siktar på, men vill det sig väl för VG Hockey skulle det alltså finnas intresse för att gå med i KHL. Nu vet vi ju dock att det är många faktorer som ska stämma för att KHL skall expandera med flera lag. Svenska Hockeyförbundet har ju tidigare uttryckt att de inte supportrar svenska lag som vill spela i utländska ligor. Om detta kommer bli aktuellt för VG Hockey återstår att se.