Hockeyn i Kiruna är stekhett

Hockeyderbyn mellan två lag från samma stad är tämligen ovanligt i de högre serierna i svensk hockey. Inte undra på att det första Kirunaderbyt på 30 år får staden att koka.

Kiruna IF känner säkert många igen då de uppmärksammades 2014 för sina regnbågsfärgade tröjor för att stödja HBTQ- rörelsen. Det var ett initiativ som var unikt i sitt slag inom ishockeyn och laget fick mycket utrymme i media till en följd av detta. Mer om detta finns tillgängligt på Wikipedia för den som vill veta mer.

Utmanaren heter Kiruna AIF som efter en succésäsong senast tog steget upp till Hockeyettan efter 30 år i lägre serier. Detta skulle alltså innebära att Kiruna återigen skulle få ett hett hockeyderby att se fram emot.

Längre tillbaka i tiden när Kiruna IF och Kiruna AIF spelade derbyn var det krig på isen. Inget av lagen vill bjuda lokalkonkurrenten på något gratis. Här handlade det om att visa vem som var bäst i staden. Även om man kan tycka att Kiruna kommun till ytan är stor nog för mer än ett hockeylag så verkade det inte gälla när dessa två drabbade samman.

Börje Salming är den mest kända spelaren från Kiruna AIF som själv var med under några av dessa klassiska derbyn. Det återstår att se om någon av spelarna i årets laguppställningar kommer skörda lika stora framgångar som Börje.

Som lite extra krydda kan nämnas att Kirunaderbyt spelas redan i den första omgången av säsongen 2018-19. Extra svårt blir det därför för lagen att scouta varandra och matchen kan därmed bli extra intressant då både IK och AIF går in i matchen utan någon historik från säsongen som kan tynga eller lyfta laget.

Hockeyderbyn i Sveriges mindre städer är något som behövs för att skapa intresse och snackisar kring hockeyn nedanför SHL och HockeyAllsvenskan. Förhoppningsvis kommer vi se fler derbyn i Kiruna, men även andra städer framöver.