Sverige må vara ett litet land jämfört med USA, Kanada och Ryssland, men när det kommer till hockey så är Sverige definitivt en av stormakterna. Sett till antalet invånare och registrerade hockeyspelare så har Sverige lyckats göra det absolut bästa av sin ringa storlek. Något som inte minst 11 VM-guld visar på. Lägg därtill OS-gulden 1994 och 2006. För tillfället är Sverige regerande världsmästare då man vunnit guldmedaljen inte bara 2018 utan även 2017. Det råder alltså ingen tvekan om att Tre Kronor är en ständig guldkandidat när det vankas VM, OS eller World Cup. Andra så kallade stormakter inom hockey som USA och Finland är inte i närheten av Sverige då dessa lag “bara” har 2 st VM-guld vardera.

Sverige producerar storspelare till NHL på löpande band och 2018 års NHL-draft slog nytt rekord i antal svenskar med hela 30 stycken. NHL är ansedd som världens bästa liga även om en del ryssar kan ha andra åsikter. KHL följer tätt efter som en stark utmanare. Tittar man däremot efter vilken liga som skulle placera sig som nummer 3 i världen så är SHL en het kandidat. Till och med Hockeyallsvenskan kan anses hålla högre kvalitet än många av förstaligorna från länder i VM:s högsta division.

Sveriges framgångar i Champions Hockey Leauge vittnar också om att svenska lag står sig mycket bra i internationell konkurrens. Förhoppningsvis får vi i framtiden även se KHL-lag göra entré i CHL, vilket hade varit en mycket intressant värdemätare för de svenska lagen. I SHL leverera publiken bra tryck, vilket även är en del av att utländska importer lockas av att spela i Sverige även om lönerna inte kan mäta sig med NHL. Sverige har alltså ett mycket gott rykte i hockeyvärlden och för tillfället ser det ut som återväxten i NHL kan stå sig riktigt bra för svensk del.