Svensk damhockey kämpar på

I takt med att hockeysäsongen börjar ticka igång har även damerna i högsta ligan, SDHL, spelat sina första matcher. Många minns säkert det svenska damlandslagets fiasko i OS då man slutade på en sjunde plats efter att endast placerat sig före värdnationen som bestod av ett Koreanskt lag kombinerat av spelare från Sydkorea och Nordkorea. Kort sagt, ingen imponerande insats av de svenska damerna som i början av 2000- talet utmanade om medaljerna. Många förutspådde en mörk framtid för svensk damhockey. Dock har inte spelarna gett upp hoppet om att Sverige skall bli en konkurrenskraftig nation även på damsidan. Inför årets säsong kan Göteborgs- Posten meddela att ännu fler SDHL- matcher kommer visas i TV då C More kommer att sända tolv matcher under året.

Ytterligare en nyhet på damsidan är att Luleå Hockey kommer bli det första svenska lag att spela mot ett nordamerikanskt lag från NWHL, National Women’s Hockey League. Matchen skulle från början spelats i Coop Arena, men senare meddelades att matchen flyttas till USA och kommer spelas i September. Detta innebär första upplagan av Champions Cup och kommer såklart vara viktigt för damhockeyn i Sverige då man får möjlighet att utvecklas genom att spela mot de bästa lagen. NWHL spelas för närvarande endast med fem lag, men på sikt kan vi säkert få se en större professionell damliga i Nordamerika. Den första svenskan som blev klar för NWHL är Michelle Löwenhielm från Sollentuna som skrev på för Connecticut Whale.

Än skall inte svensk damhockey dömas ut och det är långt kvar till nästa OS i Peking 2022. Det finns alltså en hel del som kan hända och förhoppningsvis kan vi få se SDHL växa sig starkare konkurrensmässigt, vilket i förlängningen kan ge ett starkare svenskt damlag till nästa Olympiad. Tills dess får vi underhålla oss med de heta matcherna i SDHL.