De flesta idrotter har någon form av turnering för juniorer som i deras ögon kan anses lika stort som VM eller OS. Tennisen har sin Kalle Anka cup och Fotbollen har Gothia Cup. När det kommer till ishockey i Sverige är det dock TV-pucken som är den viktigaste juniorturneringen på året.

Av namnet att döma visas turneringen i TV även om det nuförtiden bara är matcherna från kvartsfinal och framåt som visas i SVT. Då spelarna får vara max 15 år kan man såklart föreställa sig hur stort det är i deras ögon att få möjlighet att spela matcher som visas i rikstäckande television. Det är en rejäl morot för lagen att kämpa om en slutspelsplats.

Turneringen från 1959 spelas mellan lag från olika landskap med några undantag då till exempel Göteborg och Stockholm har egna lag. Det mest framgångsrika laget är Stockholm A med 15 segrar. Det skall också nämnas att när finalen spelas brukar det vinnande laget av förklarliga skäl visa mycket stor glädje. Det har till och med blivit så klassiska scener så begreppet TV-puckshög har blivit ett vedertaget uttryck inom svensk hockey. TV-puckshög syftar på den hög av firande spelare som bildas på isen när slutsignalen går. Du har säkert hört kommentatorer som liknar segerfiranden vid en TV-puckshög även på seniornivå.

Flera gamla storspelare har spelat TV-pucken, vilket visar på att det finns goda möjligheter att få en mycket framgångsrik karriär om man spelar i den klassiska turneringen. Några som bevisat detta är Peter Forsberg, Magnus Wernblom och Markus Näslund bland annat. All dessa spelade i det klassiska laget från Ångermanland i 1988 års version.

Håll ögonen öppna när det vankas TV-pucken i SVT nästa gång. Vem vet, kanske är det nästa generations storspelare du är på väg att bevittna. Om inte annat lär du i alla fall få se ett klassiskt guldfirande.